PRZEPISY

Zupa krem z batatów z grzankami z gorgonzolą i bananami

15 maja 2018

Do tego przepisu zainspirowała mnie Magda Gessler w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Po obejrzeniu programu kompletnie nie pamiętałam jak to się robi, więc krem zrobiłam po swojemu. W połączeniu z tymi grzankami jest dla mnie obłędny. Spróbuj i daj znać jak Tobie smakuje 🙂.

 

Składniki:

  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego (pęczek włoszczyzny, kilka listków liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, dla wzmocnienia smaku można dodać 1/2 kostki rosołowej bio)
  • 1 kg batatów (u mnie 2 duże)
  • oliwa z oliwek 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku w całości
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól

Do dekoracji – śmietana, oliwa z oliwek

 

Sposób wykonania:

Przygotuj bulion (warzywa z bulionu możesz wykorzystać na sałatkę jarzynową tzw. śmieciuchę lub np. taką).

Weź spory garnek, wlej na dno oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony na kawałki, zeszklij kilka minut. Dodaj pokrojone w słupki lub cienkie plastry bataty, posól, duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodaj przyprawy, bulion, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 3 minut. Zdejmij z kuchenki, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji (Thermomix – obroty od 3 do 7, stopniowo zwiększane, 1 minuta).

GRZANKI:

  • bagietka
  • ser gorgonzola
  • banan

Nie podaję dokładnych proporcji, bo to zależy od tego ile grzanek chcesz zrobić. Ja zrobiłam z 1 dużej bagietki, którą pokroiłam na mniejsze części, miałam 100 g. sera gorgonzola i 2 małe banany. Wystarczyło to do 4 dużych porcji. 

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój bagietkę na mniejsze części, pokrój ser, pokrój w plastry banana. Na pieczywo nałóż ser, następnie banana pokrojonego w plastry, tak przygotowane bagietki włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz do zarumienienia i roztopienia sera, u mnie to było 6 minut. 

Krem podawaj z odrobiną oliwy z oliwek, kleksem śmietany 12 lub 18% i grzanką. Dla mnie to połączenie smaków jest naprawdę pyszne.

You Might Also Like