PRZEPISY

Ziarniste krakersy

26 marca 2017

Przepis na krakersy:

100 g. orzechów włoskich rozdrobnionych na mąkę (Thermomix obroty 10, 5 sekund)

110 g. nasion chia

60 g. pestek dyni lekko rozdrobnionych (Thermomix obroty 5, 8 sekund)

110 g. białego sezamu

2 nieduże ząbki czosnku

1/3 łyżeczki soli himalajskiej

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

300 g. wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej)

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dokładnie wymieszaj, zostaw do nagrzania piekarnika, przed wyłożeniem na blachę jeszcze raz przemieszaj masę. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż masę na całą blaszkę, rozsmaruj ją równomiernie, jak najcieniej. Włóż do piekarnika na 30 minut. Po 30 minutach wyjmij blachę, pokrój krakersy na tyle kawałków ile chcesz, u mnie wyszło 30 sztuk, obróć je na drugą stronę, włóż ponownie do piekarnika i piecz 25 minut. Po 25 minutach sprawdź czy są odpowiednio zarumienione, całkowicie wystudź i przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

You Might Also Like