PRZEPISY

Zdrowy mus czekoladowy

2 czerwca 2017

Ten mus zaskoczył mnie swoim smakiem. Mój mąż zjadł cały pucharek i powiedział, że jest bardzo dobry. Pewnie by tak nie powiedział, gdyby wcześniej wiedział z czego jest zrobiony :). 

To deser, który bezkarnie możesz jeść raz na jakiś czas. Zawiera wyłącznie zdrowe składniki. Koniecznie daj znać w komentarzu czy Ci smakował.

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (ja dodałam mleko owsiane z tego przepisu)
  • 1 łyżka syropu z agawy (zamiast syropu możesz zwiększyć ilość ksylitolu)
  • 1 łyżeczka cukru pudru z ksylitolu
  • woda pozostała po odsączeniu ciecierzycy z 1 puszki (tzw. aquafaba)

 

Rozpuść czekoladę, dodaj do niej mleko, wymieszaj do połączenia składników, odstaw do ostygnięcia. Wodę po ciecierzycy ubij na sztywno, jak już będzie ubita dodaj syrop z agawy i ksylitol oraz przestudzoną czekoladę z mlekiem, delikatnie wymieszaj. Przełóż do pucharków, wstaw do lodówki na całą noc. Udekoruj miętą, owocami (ja nie zdążyłam, bo przed udekorowaniem został w całości pochłonięty :D).

 

You Might Also Like

  • Ola

    a na ktorym etapie polączyć mleko i czekoladę z wodą z ciecierzycy?

    • Przystanek M

      Już uzupełniłam przepis, dziękuję za komentarz :).

    • Już uzupełniłam przepis, dziękuję za komentarz :).