ZDROWIE

Właściwości zdrowotne malin

5 lipca 2016

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE MALIN

Maliny oprócz pysznego smaku mają wiele witamin i minerałów, a swój intensywny aromat zawdzięczają aż 100 różnym olejkom eterycznym. Składniki odżywcze zawarte w malinach pomagają obniżać ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy tj. chorób związanych z przewlekłym stresem oksydacyjnym.
Dużym atutem malin jest bardzo duża zawartość witaminy C, A, B, ponadto żelazo, wapń, potas, magnez, . Maliny mają również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy. Zamiast szukać witamin w aptece sięgnijcie po to, co dała nam natura! Pamiętajcie, że maliny są najzdrowsze w nieprzetworzonej formie tj. surowe lub mrożone.

MALINY W CIĄŻY

Maliny są bezpieczne dla kobiet w ciąży, a nawet podobno są świetnym lekarstwem na poranne mdłości.

Korzystajcie z sezonu na maliny, ja w ubiegłym roku zaszalałam z ilością i jeszcze mam zapasy mrożonek :-). Do mrożenia polecam wysokiej jakości produkty np. pojemniki do mrożenia Tupperware, które są do siebie świetnie dopasowane i pomagają zaoszczędzić dużo miejsca w zamrażarce.

Clipboard01

maliny

You Might Also Like