ZDROWIE

Wiesz co jesz? „Świeże” pieczywo z supermarketu.

13 września 2016

Świeże pieczywo prosto  z pieca!

Wiele supermarketów chwali się tym, że pieczywo wypiekane jest na miejscu. W Biedronce, Lidlu można o  każdej porze kupić ciepłe pieczywo, które kusi zapachem i wyglądem, a reklamowane  jest jako świeże. Coraz więcej konsumentów dostrzega  małe napisy mówiące o tym, że pieczywo jest pieczone z  głęboko mrożonego ciasta. Zastanawialiście się kiedyś co to w praktyce oznacza?

To świeże czy mrożone? Kilkumiesięczne, ale opieczone na świeżo?

To świeże pieczywo to  nic innego jak masowo zamrożona masa przechowywana przez kilka miesięcy w magazynach. Pieczywo tego typu po wypieczeniu zamrażane jest ciekłym azotem, następnie jest pakowane do kartonów i przechowywane w magazynach przez kilka miesięcy.

Kontrowersyjna L-cysteina

Mrożone pieczywo zawiera L-cysteinę (E920), która dodawana jest do mąki chlebowej, aby ciasto było miękkie. I tu uwaga! Niech osoby o  słabych nerwach przestaną czytać ten tekst… L-cysteinę otrzymuje się ze zbóż, ale jest to dość droga metoda,  dlatego częstszym źródłem pozyskiwania L-cysteiny są pióra kaczek  albo ludzkie włosy odbierane z salonów fryzjerskich!!! W Chinach stosuje się produkcję L-cysteiny z ludzkich włosów na dużą skalę, a ciasto pochodzące z Chin trafia również do Europy. Nie ma pewności, że nie ma go w  produktach, które z przyjemnością kupujemy w supermarketach. Polskie prawo określa, że na produktach z ciasta mrożonego musi znajdować się taka informacja, ale  nie ma konieczności umieszczania informacji skąd to ciasto pochodzi i oczywiście w żadnym  sklepie tej informacji nie znajdziecie… Uwaga – L-cysteina znajduje się również w gotowych ciastach, ciastkach. Uchodzi za nieszkodliwy konserwant, ale są dowody na to, że jest inaczej. Lepiej  zachować zdrowy rozsądek i ograniczyć produkty, które mają w składzie E920.

Propionian wapnia (E-282)

Kolejnym specyfikiem, który ulepsza spożywane przez  nas pieczywo jest propionian wapnia (E-282) zapobiegający pleśniom. Propionian wapnia wywołuje bóle głowy, podrażnienia żołądka i skóry.

Świeże czy „świeże”?

Na jakie pieczywo się zdecydujecie będąc świadomymi konsumentami?

 

You Might Also Like

  • Eliza

    Staram się wybierać pieczywo na naturalnym zakwasie, a jak ulegam pokusie to białe pieczywo w małych piekarniach. Ostatnio kupiłam pyszne bułeczki z czarnuszką w małej piekarni, zapytałam czy są z ciasta głęboko mrożonego i niestety okazało się, że tak :(. Pani odpowiedziała, że wszystko jest z głęboko mrożonego, pieczone u nich na miejscu, jedynie kilka chlebów na naturalnym zakwasie przywozi piekarnia, reszta jest pieczona na miejscu z mrożonego.

    • Niestety to bardzo częste zjawisko, ciężko dostać dobre jakościowo pieczywo :(. Zachęcam do robienia samemu, w kategorii przepisy znajdziesz kilka sprawdzonych i dobrych przepisów :).