PRZEPISY

Wielkanocna sałatka warstwowa

10 kwietnia 2017

Prosta, szybka, niedroga sałatka, która wygląda efektownie i wzbudza ciekawość gości. Do tego jest smaczna. Koniecznie wypróbuj :).

Składniki:

  • 1 brokuł

  • 450 g. pieczarek

  • 1 cebula

  • 250 g. szynki

  • 6 – 8 jajek

  • majonez

  • sól i pieprz

  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • umyj porządnie pieczarki, zetrzyj je na tarce

  • posiekaj cebulę i zeszklij ją na patelni wysmarowanej tłuszczem, dodaj pieczarki, dodaj pieprz, sól, smaż aż wyparuje z nich woda

  • odcedź pieczarki, pozostaw do ostygnięcia

  • ugotuj jajka na twardo, ostudź, oddziel białka od żółtek, posiekaj oddzielnie białka, oddzielnie żółtka

  • do białek dodaj 1 łyżkę majonezu, dopraw solą, wymieszaj

  • pokrój szynkę na drobną kostkę

  • ugotuj brokuła al dente, po ugotowaniu przelej zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia, zimnego brokuła pokrój na drobne kawałki, dodaj 1 łyżkę majonezu, wymieszaj

  • do żółtek dodaj 1 łyżkę majonezu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj

  • posiekaj szczypiorek

Układanie warstw w przezroczystej (!) salaterce:

  1. Pieczarki

  2. Białka

  3. Szynka

  4. Brokuł

  5. Żółtka

  6. Szczypiorek

You Might Also Like