PRZEPISY

Pyszny domowy chleb – przepis

23 listopada 2016
Prezentuję Wam  dziś przepis  na chleb, który zachwycił mnie najpierw  swoim zapachem, następnie chrupiącą skórką i na końcu smakiem. Oczywiście  najlepszy jest w dniu wypieku, ale następnego dnia jest równie smaczny, miękki, nie ma już chrupiącej  skórki, ale jest bardzo świeży. Przygotowanie chleba zajmuje chwilę, zjedzenie całego bochenka niewiele więcej… :).
Składniki:
450 g. mąki pszennej
430 g. ciepłej wody
7 g. drożdży instant
45 g. zmielonych otrębów owsianych
15 g. pestek dyni
20 g.  pestek słonecznika
35 g. siemienia lnianego
5 g.  cukru trzcinowego
5 g. soli himalajskiej
Sposób przygotowania w Thermomixie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym, wyrobić 2 minuty za pomocą funkcji kłos. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do formy, porządnie uklepać, przykryć ściereczką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Jak piekarnik się nagrzeje, włożyć chleb, piec około 60 minut.
chleb_domowychleb_domowy2chleb_domowy3
Mój mąż nie wiedział,  że  planuję piec chleb, wrócił do domu i powiedział  „jak tu ładnie pachnie”, a później podczas kolacji kilka razy mówił „jakie to dobre”.  To dla  mnie najlepsza rekomendacja, spróbujcie i Wy :).

Pieczecie chleb czy kupujecie w sklepie?

You Might Also Like

  • Aga

    Drozdze instant mozna zastapic normalnymi?

    • Przystanek M

      Tak, wtedy należy dodać 25 g. świeżych drożdży :-).