PRZEPISY

Pyszne pieczone warzywa

15 maja 2017

Te warzywa skradły mi serce. W ostatnim tygodniu robiłam je 3 razy i ciągle było mi mało, są po prostu pyszne! Zaskakiwać może np. słodycz pieczonej pietruszki. Warzywa najczęściej podaję do obiadu, ale świetnie sprawdzają się też u mnie jako podwieczorek lub kolacja. Możesz je zabrać do pracy w lunchboxie, mają wiele zastosowań :).

Tak naprawdę ten przepis możesz potraktować jako inspirację i dodawać te warzywa, które akurat masz w lodówce, a przyprawy takie, jak lubisz.

Składniki na 1 blachę:

  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 3 małe bataty
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie, jak lubisz)
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz warzywa, pokrój marchewkę i pietruszkę w plasterki, batata i selera w kostkę/plasterki. Wsyp wszystkie warzywa do miski, wlej oliwę, dodaj przyprawy, wymieszaj. Przesyp na blachę, ułóż tak, aby warzywa nie nachodziły na siebie. Posyp świeżym rozmarynem.

Trik  utnij kawałek papieru do pieczenia, zmocz go pod kranem, wyciśnij, rozprostuj i połóż na blachę. Dzięki temu trikowi warzywa nie będą przywierać do papieru.

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku do miękkości i zarumienienia  około 20-30 minut. Uwaga — jak robisz pierwszy raz to obserwuj, bo u mamy robiłam te warzywa 20 minut, u mnie 30, wszystko zależy od tego jak piecze Twój piekarnik.

Opcja 2

Składniki na 2 blachy:

  • 1 marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duży batat
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 czubata łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie, jak lubisz)
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie takie jak wyżej.

You Might Also Like