PRZEPISY

Pudding z tapioki z musem malinowym

6 kwietnia 2018

Tapioka przeleżała u mnie w szafce kilka miesięcy, a do puddingu zabierałam się jak pies do jeża. Wydawał mi się taki skomplikowany. Teraz wiem, że zrobienie dużej ilości puddingu zajmuje tak naprawdę chwilę!

Przedstawiam mój przepis:

Składniki na kilka porcji puddingu:

5 łyżek tapioki (małe kulki)

1 litr mleka

1 łyżka ksylitolu

Tapiokę namocz w mleku minimum 1 godzinę. Po upływie tego czasu mleko wraz z tapioką wlej do garnka, gotuj na średnim ogniu 15-20 minut (do uzyskania miękkiej, przezroczystej tapioki, sprawdzaj, bo rozgotowana jest okropna!), mieszaj kilka razy, bo łatwo przywiera do dna. Pozostaw do ostygnięcia.

Mus malinowy:

2 szklanki mrożonych malin (oczywiście mogą być też świeże)

odrobina wody, żeby maliny nie przywarły do dna

2 łyżeczki ksylitolu

2 łyżeczki nasion chia

Do garnuszka wrzuć maliny, podlej odrobiną wody, gotuj na małym ogniu do całkowitego rozpadu malin, dodaj ksylitol lub inne słodzidło. Przelej do miseczki, dodaj nasiona chia. Wstaw do lodówki, przemieszaj kilka razy, bo nasiona chia pęcznieją i zlepiają się. Do przezroczystego naczynia nałóż zimny pudding, przykryj go musem z malin. Smacznego!

You Might Also Like