PRZEPISY

Domowe masło orzechowe

18 września 2016
Na prośbę kilku osób publikuję przepis na masło orzechowe, które wykonuję w Thermomoxie. Można je zrobić również w zwykłym blenderze.
Krok 1 — należy wybrać dobrej jakości orzeszki ziemne. Dobrej jakości tzn. bez oleju palmowego, bez soli, bez żadnych dodatków np. orzeszki ziemne prażone bez soli Felix (ok. 10zł za 380g.).
Krok 2 — przygotowanie masła
Wersja słona:

  • 380 g. orzeszków bez soli
  • 1 łyżeczka soli
    Orzeszki wsyp do Thermomixa lub dowolnego blendera, dodaj łyżeczkę soli himalajskiej lub morskiej, miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji — u mnie około dwóch, trzech minut, obroty 5.
Wersja słodko-słona
  • 380 g. orzeszków bez soli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego/ksylitolu/zwykłego cukru
    Orzeszki wsyp do Thermomixa, dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji — u mnie około dwóch, trzech minut, obroty 5.

Krok 3 — sprawdź czy otrzymana konsystencja jest odpowiednia, w razie potrzeby dodaj soli.
Jak widzicie nie robię masła orzechowego tak jak jest w większości przepisów —  z orzeszków solonych, bo staram się unikać oleju palmowego. Masło orzechowe wykorzystuję do różnych przepisów np. do moich ulubionych batonów owsianych (przepis tu), do daktyli nadziewanych masłem orzechowym  i wielu innych. Masło przechowuję poza lodówką do 14 dni (dłużej nigdy nie leżało, bo zawsze zjadam je wcześniej :))

You Might Also Like