PRZEPISY

Domowe masło orzechowe

18 września 2016
Na prośbę kilku osób publikuję przepis na masło orzechowe, które wykonuję w Thermomoxie. Można je zrobić również w zwykłym blenderze.
Krok 1 — należy wybrać dobrej jakości orzeszki ziemne. Dobrej jakości tzn. bez oleju palmowego, bez soli, bez żadnych dodatków np. orzeszki ziemne prażone bez soli Felix (ok. 10zł za 380g.).
Krok 2 — przygotowanie masła
Wersja słona:

  • 380 g. orzeszków bez soli
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
    Orzeszki wsyp do Thermomixa lub dowolnego blendera, dodaj łyżeczkę soli himalajskiej, miksuj 30 sekund obroty 10, następnie otwórz blender, zgarnij ze ścianek powstałą masę, miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji (w TM  z użyciem kopystki)— u mnie około minuty.
Wersja słodko-słona
  • 380 g. orzeszków bez soli
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
    Orzeszki wsyp do Thermomixa, dodaj łyżeczkę soli himalajskiej, łyżeczkę cukru trzcinowego nierafinowanego, miksuj 30 sekund obroty 10, następnie otwórz TM, zgarnij ze ścianek powstałą masę, miksuj z użyciem kopystki do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie ok minuty).

Krok 3 — sprawdź czy otrzymana konsystencja jest odpowiednia, w razie potrzeby dodaj soli.
Jak widzicie nie robię masła orzechowego tak jak jest w większości przepisów —  z orzeszków solonych, bo staram się unikać oleju palmowego. Masło orzechowe wykorzystuję do różnych przepisów np. do moich ulubionych batonów owsianych (przepis tu), do daktyli nadziewanych masłem orzechowym  i wielu innych. Masło przechowuję poza lodówką do 14 dni (dłużej nigdy nie leżało, bo zawsze zjadam je wcześniej :))

You Might Also Like