PRZEPISY

Batony owsiane -mój hit!

19 września 2016
Od zawsze uwielbiałam batony musli. Kiedyś nawet dałam się nabrać reklamom i  uwierzyłam, że są zdrowe. Nie czytałam etykiet i z czystym  sumieniem pochłaniałam syrop glukozowo-fruktozowy i inne świństwa. Nadszedł jednak czas dorosłości, zaczęłam się interesować wpływem  odżywiania na organizm, zgłębiałam wiedzę na ten temat i dziś już nie tknę gotowych batonów bez  prześwietlenia ich składu.
Jakiś czas temu zaczęłam eksperymentować z własnymi batonami, wypróbowałam wiele przepisów,  jednak niezmiennie wracam  do jednego. Śmiało mogę powiedzieć, że to  mój ulubiony przepis. Zawsze staram  się wybierać najlepsze składniki i przede wszystkim masło domowej  produkcji.
Składniki na masę:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła orzechowego (przepis tu)
  • 2 łyżki  płynnego miodu
Składniki  na karmel:
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 łyżki  wody
Sposób przygotowania w Thermomix:
Wszystkie składniki na masę wymieszać w naczyniu miksującym na obrotach wstecznych 1, około 1 minuty.
img_5450 img_5452

 

Jeśli masa będzie za mało kleista dodać trochę wody i ponownie wymieszać. Formę na batony wyłożyć masą, owinąć folią, włożyć do lodówki na około godzinę. W tym  czasie daktyle zalać wrzątkiem, namoczyć około 30 minut, po tym czasie wylać wodę. Pod koniec chłodzenia  masy zacząć przygotowywać karmel – składniki na karmel  wrzucić do naczynia miksującego, podgrzać 2 minuty, 37 stopni, obroty 2. Wyjąć batony z lodówki, posmarować karmelem, schłodzić.
 Sposób przygotowania bez użycia TM:
Wszystkie składniki na masę wymieszać w misce. Jeśli masa będzie za mało kleista dodać trochę wody i ponownie wymieszać. Formę na batony wyłożyć masą, owinąć folią, włożyć do lodówki na około godzinę. W tym  czasie daktyle zalać wrzątkiem, namoczyć około 30 minut, po tym czasie wylać wodę. Pod koniec chłodzenia  masy zacząć przygotowywać karmel – składniki na karmel wrzucić do  blendera, rozdrobnić,  następnie podgrzać w garnku do  osiągnięcia płynnej masy. Wyjąć batony z lodówki, posmarować karmelem, schłodzić.

img_5455

Koszt batonów mojej produkcji – ok.  1,2 zł za 1 sztukę.

You Might Also Like

  • Angelika

    Wyglądają pysznie, świetne na siłownie. Tylko czym mogłabym zastąpić wiórki kokosowe? Bardzo bardzo nie lubię kokosa..

    • Przystanek M

      Hm, ciężkie pytanie :). Może zmielone na mąkę migdały.