PRZEPISY

Pasta brokułowo-limonkowa

19 kwietnia 2018

To mój przepis, nie znajdziesz takiego w Internecie, chyba, że ktoś ze mnie ściągnie 😉

Składniki:

  • 170 g. migdałów (duża szklanka)
  • 1 brokuł (u mnie 500g.)
  • 2/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek (160 g.)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (jeśli ich nie masz to po prostu pomiń, smak na tym nie straci)
  • 2 szczypty suszonego chilli
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć migdały, upraż je do momentu aż zaczną pachnieć (u mnie około 2-3 minut). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Brokuła pokrój na 2-3 części, skrój też łodygę (!) w grube plastry. Wrzuć na wrzącą (!) wodę, następnie zaczekaj do zagotowania i od tego momentu gotuj 3 minuty. Następnie odcedź i szybko przelej zimną wodą, dzięki czemu brokuł będzie miał piękny zielony kolor. 
  3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji (Thermomix obroty 5 około 1 minuty). Dopraw do smaku.

You Might Also Like