ZDROWIE

Parszywa dwunastka i czysta piętnastka – pestycydy

23 lutego 2017

Environmental Working Group (Amerykańska organizacja ekologiczna, zajmująca się ochroną zdrowia publicznego i środowiska) raz w roku publikuje listę produktów zawierających największą i najmniejszą ilość pestycydów. Poniżej znajdziesz parszywą dwunastkę, czyli listę 12 najbardziej skażonych pestycydami produktów oraz czystą piętnastkę.
Pełną listę znajdziesz na stronie EWG.

PARSZYWA DWUNASTKA

1. Truskawki 2. Jabłka 3. Nektarynki
4. Brzoskwinie 5. Seler naciowy 6. Winogrona
7. Wiśnie 8. Szpinak 9. Pomidory
10. Papryka 11. Pomidorki koktajlowe 12. Ogórki

CZYSTA PIĘTNASTKA

1. Awokado 2. Kukurydza 3. Ananas
4. Kapusta 5. Groszek mrożony 6. Cebula
7. Szparagi 8. Mango 9. Papaja
10. Kiwi 11. Bakłażan 12. Melon miodowy
13. Grejpfrut 14. Melon kantalupa 15. Kalafior

 

Czy to oznacza, że masz przestać jeść produkty znajdujące się w parszywej dwunastce? Niekoniecznie. Szczerze mówiąc sceptycznie podchodzę do wszelkich zestawień i coraz to nowszych badań, bo mam wrażenie, że zawsze stoi za tym biznes i duże pieniądze. Nie wszystkie zestawienia są wiarygodne, tak też podchodzę do parszywej dwunastki i czystej piętnastki opublikowanej przez EWG. Staram się wybierać mądrze i do tego Ciebie również zachęcam! 🙂

You Might Also Like