PRZEPISY

Naturalne wody smakowe

19 lipca 2016

Lubicie wody smakowe? Ale naturalne, nie sklepowe, dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym, z dodatkiem kwasu cytrynowego. Wody smakowe ze sklepu to nic innego jak woda z dużą ilością cukru i konserwantów. Zrezygnujcie z nich i zacznijcie przygotowywać naturalne wody smakowe, z korzyścią dla Waszego zdrowia.

Tradycyjny przepis na wodę smakową zakłada trzymanie wody z pokrojonymi owocami, warzywami przed 2-8h w lodówce, po takim czasie smak jest bardziej intensywny. Ja dzisiaj przedstawiam kilka inspiracji na błyskawiczną wodę smakową. Jej zrobienie zajmie Wam maksymalnie 5 minut.

 

Do przygotowania wody smakowej będziesz potrzebować:

  • wody

  • kostek lodu (idealnie sprawdzą się kostki lodu z zamrożonymi owocami)

  • owoców, warzyw, ziół

  • opcjonalnie: słodzidła np. cukru trzcinowego nierafinowanego, miodu, ksylitolu.

Uwielbiam kwaśne koktajle i wody smakowe, dlatego w poniższych przepisach nie znajdziecie cukru. Jeśli lubicie słodsze napoje dodajcie trochę cukru trzcinowego, miodu lub ksylitolu.

Grejpfrutowa woda smakowa

 Przepis na 2 duże szklanki:

– woda

– 1 grejpfrut

Grejpfrut dokładnie umyć (wodą z płynem do mycia naczyń), przekroić na pół, do szklanki/słoiczka wlać wodę, dodać sok z wyciśniętego grejpfruta wraz z miąższem, dodać kostki lodu.

IMG_1157-horz

Woda z miętą i cytryną

IMG_0998
Przepis na 2 duże szklanki:

– woda

– 1/2 cytryny

– kilka listków mięty

Miętę umyć, posiekać drobno. Cytrynę dokładnie umyć (wodą z płynem do mycia naczyń), przekroić na pół, do szklanki/słoiczka wlać wodę, dodać sok z wyciśniętej cytryny wraz z miąższem, dodać kostki lodu.

Woda z cytryną

Wodę z cytryną zawsze robię w dużej ilości, bo bardzo ją lubię, dlatego nie podaję dokładnych proporcji, wrzucam jako inspirację.

Składniki:

– woda

– cytryny

– lód

Cytryny dokładnie umyć (wodą z płynem do mycia naczyń), pokroić w plastry, do szklanki/słoika wlać wodę, dodać cytryny, kostki lodu. Jeśli wiecie, że woda będzie długo stała to proponuję żebyście obrali cytryny, unikniecie w ten sposób gorzkiego smaku wody smakowej. Dodatkowo, dobrym pomysłem jest picie wody z cytryną przez słomkę, ponieważ niweluje kontakt z zębami i pomaga chronić szkliwo.

IMG_7879

Woda z natką pietruszki

Wbrew pozorom to bardzo smaczny napój.

Przepis na 2 duże szklanki:
– woda
– 1/2 cytryny
– mały pęczek natki

Natkę umyć, wrzucić do blendera/Thermomixa, drobno posiekać. Cytrynę dokładnie umyć (wodą z płynem do mycia naczyń), przekroić na pół, wycisnąć sok. Do zmiksowanej natki dodać sok z cytryny, wodę, wymieszać. Pić z lodem.

IMG_1157
Do przyrządzenia wody smakowej idealnie nadaje się również bazylia, ogórek, ananas, nektarynka, brzoskwinia. Kombinujcie :-).

You Might Also Like