Makaron ze szpinakiem z tego przepisu robię od ponad 5 lat i bardzo go lubię, jednak dopiero teraz zdecydowałam się go opublikować, bo zawsze wydawało mi się, że jest zbyt prosty. Moje myślenie zmieniło się po wypełnieniu ankiety przez moich czytelników, w której pisali, że chcą więcej przepisów na szybkie obiady, a więc voila!
Składniki:
- paczka mrożonego szpinaku 450 g.
- słoik suszonych pomidorów (wykorzystuję z Biedronki — w ziołach lub z pestkami dyni)
- 3 ząbki czosnku
- 1 małe opakowanie śmietany 18% (200 g.)
- sól, pieprz
Przygotuj składniki — szpinak wrzuć na sitko i pozwól, aby się rozmroził, ewentualnie wrzuć na patelnię zamrożony i po rozmrożeniu wylej nadmiar wody z patelni, pomidory pokrój w paski, obierz czosnek.
Na patelnię wrzuć szpinak, przesmaż chwilę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 2-3 minuty. Dodaj pokrojone pomidory, smaż 2 minuty, dodaj śmietanę, sól, pieprz, smaż 2-3 minuty.
Makaron podawaj z makaronem, idealnie pasuje do spaghetti, penne, wstążek. W wersji bezglutenowej możesz zrobić np. z makaronem z ciecierzycy — przepis tu. Posyp startym parmezanem i uprażonymi płatkami migdałowymi.