PRZEPISY

Najprostszy obiad — makaron ze szpinakiem

18 maja 2017

Makaron ze szpinakiem z tego przepisu robię od ponad 5 lat i bardzo go lubię, jednak dopiero teraz zdecydowałam się go opublikować, bo zawsze wydawało mi się, że jest zbyt prosty. Moje myślenie zmieniło się po wypełnieniu ankiety przez moich czytelników, w której pisali, że chcą więcej przepisów na szybkie obiady, a więc voila! 

Składniki:

  • paczka mrożonego szpinaku 450 g.
  • słoik suszonych pomidorów (wykorzystuję z Biedronki — w ziołach lub z pestkami dyni)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 małe opakowanie śmietany 18% (200 g.)
  • sól, pieprz

Przygotuj składniki — szpinak wrzuć na sitko i pozwól, aby się rozmroził, ewentualnie wrzuć na patelnię zamrożony i po rozmrożeniu wylej nadmiar wody z patelni, pomidory pokrój w paski, obierz czosnek.

Na patelnię wrzuć szpinak, przesmaż chwilę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 2-3 minuty. Dodaj pokrojone pomidory, smaż 2 minuty, dodaj śmietanę, sól, pieprz, smaż 2-3 minuty.

Makaron podawaj z makaronem, idealnie pasuje do spaghetti, penne, wstążek. W wersji bezglutenowej możesz zrobić np. z makaronem z ciecierzycy — przepis tu. Posyp startym parmezanem i uprażonymi płatkami migdałowymi.

You Might Also Like