PRZEPISY

Makaron z ciecierzycy

18 maja 2017

Do zrobienia makaronu bezglutenowego zabierałam się długo, nie wierzyłam, że makaron z ciecierzycy może być dobry, ale pozytywnie mnie zaskoczył. Makaron z tego przepisu jest bardzo smaczny, robi się go błyskawicznie, nie zawiera konserwantów i gotuje się tylko 3 minuty!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wody

Tradycyjny sposób przygotowania:

Wyjmij stolnicę, posyp ją mąką z ciecierzycy, wysyp mąkę, zrób dołek, dodaj jajka, sól, wodę, zagnieć. Ciasto powinno być twarde. Po zagnieceniu podziel ciasto na mniejsze kule i zrób makaron w maszynce lub pokrój go ręcznie. Zostaw makaron na stolnicy, wysusz go. Przechowuj w lodówce.
Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.

Wersja na Thermomix:

Zrób mąkę —  wsyp ciecierzycę, miksuj na turbo do uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 1,5 minuty). Dorzuć pozostałe składniki, wyrób za pomocą funkcji kłos 2 minuty.

Makaron świetnie smakuje np. z tym sosem.

You Might Also Like