PRZEPISY

Makaron sojowy ze szparagami i chorizo

11 maja 2017

Rozpoczął się sezon na szparagi, można je kupić w Biedronce czy Lidlu za mniej niż 10zł (często 6,99). Warto po nie sięgnąć, bo są bogate w fosfor, potas, magnez, wapń, zawierają kwas foliowy, błonnik i mają tylko 20 kcal w 100g. Podobno są jednym z najlepszych afrodyzjaków. 

Poniżej przepis na bardzo dobry makaron z chorizo i szparagami, który zrobisz w 15 minut.
Spróbuj koniecznie :).

Składniki:

  • 150-200 g. kiełbasy chorizo
  • 8 cienkich zielonych szparagów
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan (ilość wedle uznania, ja dałam 1 łyżkę na patelni i położyłam obok do posypania już na talerzu)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz, sól
  • makaron sojowy lub inny, na który masz ochotę (np. ten)
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Przygotuj składniki — pokrój szalotkę w małe plasterki, wyciśnij czosnek, posiekaj natkę, zetrzyj parmezan, pokrój szparagi (jak na załączonym zdjęciu), pokrój w kosteczkę kiełbasę.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć pokrojone w kostkę chorizo, podsmaż chwilę do zarumienienia, dodaj szparagi, smaż bez przykrycia kilka minut (5-6), od czasu do czasu przemieszaj. Spróbuj czy szparagi zmiękły, jak masz cienkie powinny być już gotowe, jak grubsze, będą potrzebować dodatkowych kilku minut. Dodaj pokrojoną szalotkę i wyciśnięty czosnek, smaż minutę, dodaj natkę (odrobinę zostaw do posypania), łyżkę soku z cytryny, odrobinę soli, pieprzu, parmezan, przemieszaj, zdejmuj z kuchenki.

Makaron sojowy zalej wrzątkiem, przykryj. Gotowy i odcedzony makaron wymieszaj z zawartością patelni, nakładaj na talerze, posyp parmezanem i odrobiną świeżej natki.

You Might Also Like