PRZEPISY

Lizaki czekoladowe

30 grudnia 2016

Podobno najlepsze przepisy powstają pod wpływem chwili. Tak chyba było z tym przepisem :). Miałam w głowie koncepcję, ale co chwilę się zmieniała i tak oto przedstawiam finalny przepis na moje lizaki czekoladowe, które zagościły na świątecznym stole.

Lizaki zaskoczą Twoich gości, będą miłą odmianą od tradycyjnych ciast. Gwarantuję, że wzbudzą ciekawość i będą smakowały największym łasuchom.

 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 50 gramów mrożonych malin

  • 20 gramów miodu

  • 25 gramów śmietanki

  • 200 gramów czekolady (u mnie 120 gramów czekolady mlecznej, 20 gramów czekolady gorzkiej o zawartości kakao 90%, 4 czekoladki marcepanowe merci, 1 czekoladka kawowo-czekoladowa merci)

  • 40 gramów masła

Dodatkowo:

  • orzechy, migdały do dekoracji

  • długie wykałaczki

  • nożyczki do przycięcia wykałaczek

1. Sposób przygotowania w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wrzuć 50 g. malin, zmiksuj 5 sekund obroty 10. Dodaj 20g. miodu, 25g. śmietanki, obr 3, 60 stopni,  1,5  min.

Do powstałej masy dodaj 200 g.  czekolady, rodzaj wedle uznania (u mnie pojawiły się czekoladki, bo zabrakło mi czekolady, możecie eksperymentować), ustaw Thermomix na 1,5 min 60 stopni, obroty 3. Dorzuć 40 g. masła, ustaw TM na temp 60, obroty 3.

Masę przełóż do miseczki, przestudź, włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia posiekaj orzechy, wrzuć je do miseczki. Przygotuj miseczkę z masą czekoladowo-malinową, rozdrobnione orzechy, wykałaczki, małą łyżeczkę, nożyczki, naczynie, w którym będziesz układać lizaki. Małą łyżeczką nabieraj masę, formuj małe kuleczki, nałóż je na wykałaczkę, obtocz w orzechach. Przytnij wykałaczki na odpowiednią długość. Do momentu podania przechowuj lizaki w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie przedostały się do nich zapachy z lodówki. Jeśli chcesz dołożyć trochę kalorii możesz lizaki zamoczyć w roztopionej czekoladzie i dopiero obtoczyć w orzechach :).

2. Tradycyjny sposób przygotowania:

Do rondelka wrzuć 50 g. malin, dodaj 20 g. miodu, 25 g. śmietanki, zagrzej na średnim ogniu do momentu połączenia składników. Do powstałej masy dodaj 200 g. czekolady wedle uznania (u mnie pojawiły się czekoladki, bo zabrakło mi czekolady, możecie eksperymentować), podgrzej do momentu roztopienia czekolady i połączenia składników, dorzuć 40  g. masła, zagrzej do całkowitego roztopienia i połączenia składników.

Masę przełóż do miseczki, przestudź, włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia posiekaj orzechy, wrzuć do miseczki. Przygotuj miseczkę z masą czekoladowo-malinową, rozdrobnione orzechy, wykałaczki, małą łyżeczkę, nożyczki,  naczynie, w którym będziesz układać lizaki. Małą łyżeczką nabieraj masę, formuj małe kuleczki, nałóż je na wykałaczkę, obtocz w orzechach. Przytnij wykałaczki na odpowiednią długość. Do momentu podania przechowuj lizaki w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie przedostały się do nich zapachy z lodówki. Jeśli chcesz dołożyć trochę kalorii możesz lizaki zamoczyć w roztopionej czekoladzie i dopiero obtoczyć w orzechach :).

Daj znać czy Ci smakowało!:)

You Might Also Like