PRZEPISY

Lekkie placki z cukinii

26 kwietnia 2017

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • 1 cebula

  • 1 mały ząbek czosnku (pomiń jeśli będziesz podawać je z sosem czosnkowym)

  • 2 jajka

  • duża garść natki pietruszki

  • duża garść koperku

  • sól

  • pieprz

Tradycyjny sposób wykonania:
Cukinie zetrzyj na tarce, posól dużą szczyptą soli, odstaw na ok. 10 minut, po tym czasie odciśnij z nadmiaru wody, dodaj mąkę, jogurt grecki, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek (pomiń jeśli placki będziesz podawać z sosem czosnkowym), koperek, natkę pietruszki, jajka, sól, pieprz do smaku, zmiksuj/porządnie wymieszaj. 
Nabieraj łyżką stołową i smaż na średnio rozgrzanej patelni. Podawaj z sosem czosnkowym/jogurtowym/śmietaną, łososiem.

Mój przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wrzuć cukinie, miksuj ok. 5 sekund obroty 4, przełóż do innego naczynia, posól, odstaw na min. 10 minut. Na działające noże (Obr. 10) wrzuć przez otwór kilka gałązek koperku i natki pietruszki miksuj kilka sekund, zatrzymaj obroty, dodaj wcześniej pokrojoną małą cebulę (można też zmiksować ją w TM, ale ja tego nie robię, bo jest gorzka), 3-4 łyżki mąki, sól himalajską, świeżo zmielony pieprz do smaku wyciśnięty ząbek czosnku, odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, jogurt, jajka, miksuj na obrotach wstecznych 5 około 10 sekund. Nabieraj łyżką stołową i smaż na średniorozgrzanej patelni. Podawaj z sosem czosnkowym/jogurtowym/śmietaną, łososiem.

 

Konsystencja po zrobieniu ciasta ma być dość rzadka, nie dodawaj mąki. Poniżej zdjęcie mojej masy przed smażeniem. 

You Might Also Like