PRZEPISY

Zupa Shrek

5 października 2017

Ta zupa powstała na biegu z tego, co akurat miałam w lodówce, czyli prawie z niczego, a potem zyskała popularność dzięki mojej chrześnicy, która na każdy przyjazd życzyła sobie zupy shrek i nikomu w domu nie pozwalała jej robić, bo mówiła, że tylko u cioci jest taka dobra :D. Sprawdziła się na imprezie rodzinnej jako pierwsze danie. Lubię takie przepisy — proste i szybkie. Zresztą u mnie na blogu są tylko takie :).

Składniki:

  • Paczka mrożonego groszku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • Litr wywaru warzywnego
  • Sól, pieprz, ostra papryka lub chili do smaku
  • Do posypania: uprażone pestki dyni lub ser żółty + grzanki/groszek ptysiowy

Tradycyjny sposób przygotowania:
W rondlu roztop masło, dodaj posiekaną cebulę oraz groszek. Podsmaż delikatnie, dodaj bulion, przyprawy, gotuj 15-20 minut. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupa najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym i odrobiną startego żółtego sera na wierzchu, a w wersji light z uprażonymi pestkami dyni.

Thermomix:
Do naczynia miksującego włóż masło, roztop 37 stopni, obroty 2, 2 minuty, dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki, zmiksuj 5 sekund obroty 4, zgarnij ze ścianek. Dodaj groszek, podduś 2 minuty, 37 stopni, obroty 2. Dodaj gorący bulion, przyprawy, gotuj 15 minut varoma, obroty 2. Po upływie czasu zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji – obroty 8, około 40 sekund. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, chilli. Zupę podaj z groszkiem ptysiowym, grzankami lub uprażonymi pestkami dyni. Możesz podać też starty ser do posypania.

You Might Also Like