PRZEPISY

Koktajl bomba witaminowa

2 października 2017

Ten koktajl to bomba witaminowa, idealny dla kobiet w ciąży, bo zarówno szpinak, jarmuż, awokado jak i pomarańcza są źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto szpinak jest źródłem m.in. wapnia, żelaza, jarmuż dostarczy Ci wielu silnych przeciwutleniaczy, witaminy K, C, awokado ma mało cukrów prostych, jest bogatym źródłem kwasu omega 9, zawiera też dobrą proporcję kwasów omega 3 i omega 6.

Składniki na 2 duże porcje:

  • garść szpinaku
  • garść jarmużu
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 1/4 szklanki wody do namoczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 2 banany
  • 1 szklanka wody

Minimum pół godziny przed zrobieniem koktajlu namocz siemię lniane w wodzie, dzięki temu puści enzymy, odżyje i będzie dużo bardziej wartościowe. Przygotuj wszystkie składniki, dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki.

Do naczynia miksującego wrzuć wszystkie składniki, z wyjątkiem szklanki wody, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji (Thermomix około 1 minuty, obroty 10), dodaj wodę, zmiksuj ponownie (Thermomix, ok 10 sekund, obroty 10). Spróbuj czy smak Ci odpowiada.

Za mało słodkie?

Dodaj banana lub ksylitol.

Zbyt gęste?

Dodaj wody

Ja lubię treściwe koktajle, jednak jeśli Ty wolisz wodniste to nie zniechęcaj się tylko modyfikuj moje przepisy :). W takim koktajlu jest mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Zachęcam do picia takiego koktajlu na 2 śniadanie, bo nie od dziś wiadomo, że owoce najlepiej spożywać w pierwszej części dnia. Koktajl jest idealnym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Ciężko zjeść na raz tyle witamin, ile znajdziesz w szklance tego koktajlu!

Podoba Ci się przepis? Skorzystasz? Zostaw komentarz, lajka lub poleć na swojej tablicy :). 

You Might Also Like