ZDROWIE

Jedz jeżyny!

4 września 2017

Sezon na jeżyny jest w pełni, za chwilę spadną z krzaka i odejdą w zapomnienie na cały rok, dlatego warto je zebrać i wykorzystać w kuchni albo zamrozić. Przyznam, że krzak jeżyny rośnie u moich rodziców od dawna, ale dopiero od ubiegłego roku zaczęłam robić z nich jakikolwiek pożytek. Najczęściej dodaję je do koktajli albo jem świeże, świetnie smakują dodane do owsianki.

Dlaczego warto jeść jeżyny?

  • Są bogate w witaminę C i A, dzięki czemu działają antyoksydacyjnie, stymulują produkcję kolagenu, zwiększają odporność komórek.
  • Składają się w 85% z wody, dlatego idealnie nawadniają skórę.
  • Mają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i pomaga usunąć toksyny z organizmu oraz pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. Według niektórych naukowców mogą konkurować z lekami przeciwcukrzycowymi.
  • Zawierają antocyjany i polifenole, które pomagają zwalczyć wolne rodniki.
  • Mają dużo witaminy K.
  • Mają niski indeks glikemiczny i są polecane diabetykom.

You Might Also Like