ZDROWIE

Jakich produktów ze sobą nie łączyć?

15 czerwca 2016
Chcesz się zdrowo odżywiać? Zastanawiasz się czego nie powinno się łączyć? Jeśli odpowiedziałeś TAK na jedno z tych pytań ten post jest dla Ciebie :).
Poniżej znajdziecie listę produktów, które nieumiejętnie łączone mogą niwelować właściwości zdrowotne, a nawet szkodzić naszemu zdrowiu i powodować słabsze przyswajanie witamin, zwiększać tendencję do tycia oraz podnosić ryzyko miażdżycy. Niektóre mogą Was zaskoczyć, dajcie znać które.
  • Ogórek + pomidor, natka pietruszki, papryka, sałata – połączenie nie tyle szkodliwe co bezużyteczne. Ogórek zawiera askorbinazę, która odpowiada za niszczenie w innych produktach witaminy C. Działanie askorbinazy zostaje zneutralizowane w kwaśnym środowisku, dlatego do sałatek, w których występują ogórki proponuje się dodanie do sosu np. octu lub cytryny.
    Uwaga – ogórki konserwowe i kiszone są pozbawione askorbinazy, dlatego bez wahania można dodawać je do sałatek.
  • Herbata + cytryna – witamina C zawarta w cytrynie po połączeniu z glinem obecnym w liściach czarnej herbaty przekształca się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu, który przy częstym spożywaniu może doprowadzić do powstania choroby Alzheimera. Dobra wiadomość dla zwolenników tego połączenia – jeśli sok z cytryny dodacie po usunięciu z herbaty liści lub torebki, a herbata nie będzie zbyt mocna, możecie śmiało delektować się smakiem herbaty z cytryną, ponieważ wspomniana wyżej reakcja nie zajdzie.
  • Kawa, herbata + mleko – zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w produktach mlecznych i prowadzi do powstania szczawianów. Szczawiany odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych, a wapń nie może być przyswojony.
  • Pomidor + ser biały – kwasy zawarte w pomidorze łączą się z wapniem i prowadzą do powstania nierozpuszczalnych kryształków, które odkładają się w stawach i powodują silne bóle.
  • Czerwone wino + czerwone mięso – pychota! Okazuje się, że połączenie czerwonego wina i czerwonego mięsa wcale nie jest dobre dla naszego zdrowia, bo zawarte w winie garbniki zmniejszają wchłanianie żelaza.
  • Ryby i olej słonecznikowy – ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, których rywalem są kwasy omega-6 występujące w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6 tłumią korzystne działanie kwasów omega-3, dlatego zamiast smażyć ryby na oleju bogatym w kwasy omega-6 zacznij je piec, grillować lub gotować na parze. Wybierając ryby w puszcze zwracaj uwagę na zaprawę, wybieraj ryby w sosie własnym lub oliwie, unikaj tych w oleju.
  • Ryby morskie (dorsz, łosoś, śledź) i warzywa krzyżowe (brokuły, brukselka, kapusta, rzodkiewka, rzepak, jarmuż, gorczyca, rukiew wodna, rukola, chrzan) – ryby zawierają dużo jodu, który korzystnie wpływa na działanie tarczycy, witalność, skórę, włosy i paznokcie, natomiast warzywa krzyżowe zawierają triglikozydy, które nie pozwalają tarczycy na wykorzystanie tego pierwiastka.
  • Grzyby + alkohol – alkohol ścina specyficzną odmianę białka grzybów, które stają się niestrawne. Powoduje to poważne problemy trawienne, wiedzą o tym ci, którzy lubią zagryzać wódkę grzybkami J.
Kochani, nie obawiajcie się wszystkich wyżej wspomnianych dolegliwości jeśli wspomniane wyżej produkty łączycie sporadycznie.

 

You Might Also Like