PRZEPISY

Frytki z batatów

10 października 2017

Batat — słodki ziemniak, którego indeks glikemiczny uzależniony jest od sposobu obróbki tj. gotowany batat ma średni indeks glikemiczny, pieczony batat wysoki. Bataty zawierają dużą ilość beta-karotenu, który jako substancja naturalnie występująca w słodkich ziemniakach stanowi lepszy antyoksydant oraz cechuje się zacznie większą (do 40 razy) biodostępnością niż sztuczny. Aby jednak związek został dobrze przyswojony przez organizm, musi być rozpuszczony w tłuszczu. Zważając, że bataty prawie wcale go nie zawierają, dodatek oliwy lub masła jest w tym wypadku jak najbardziej wskazany. Bataty zawierają również witaminy z grupy B, E, potas, polifenole o właściwościach przeciwutleniających. Najzdrowszą formą przygotowania batatów jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych.
Ja dziś rzucam Wam pomysł na frytki z batatów.

Składniki:

  • batat
  • oliwa z oliwek/olej rzepakowy
  • przyprawy np. papryka wędzona, tymianek

Sposób przygotowania:

Batata pokrój w słupki (ostrożnie, bo jest bardzo twardy), pokrop oliwą/olejem, posyp ulubionymi przyprawami (na zdjęciach papryka wędzona i tymianek, wrzuciłam batata do woreczka, zalałam mieszanką przypraw, dzięki czemu równomiernie się rozprowadziły). Piecz w piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia.

 

You Might Also Like