PRZEPISY

Frittata warzywna

14 września 2017

Składniki na 4-6 porcji (zależy od apetytu :))

  • 150 g. sera feta
  • 100 g. sera żółtego 
  • 7 jajek
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 120 g. świeżego szpinaku
  • 1000 g. wody
  • 350 g. dyni
  • 300-350 g. batatów
  • 300 g. ziemniaków
  • 100 g. czerwonej cebuli

Sposób przygotowania w Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego włóż ser feta, rozdrobnij 2 s./obr. 5. Przełóż do dużej miski.
  2. Do naczynia miksującego włóż ser żółty, rozdrobnij 5-8 s./obr. 5. Przełóż do fety.
  3. Do naczynia miksującego włóż jajka, szczyptę soli, pieprz, gałkę, ubij 5 s./obr. 3. Dodaj do mieszanki serów.
  4. Przygotuj szpinak — umyj, odetnij łodygi (ja odcinam te najgrubsze, najdłuższe, nie ma co tracić czasu na odcinanie wszystkich, można też to pominąć jeśli łodygi Ci nie przeszkadzają). Do naczynia miksującego wlej masę serową, dodaj szpinak, włącz obroty wsteczne i mieszaj na obr. 4 do połączenia składników (u mnie ok. 10 sekund).
  5. Przygotuj dynię, ziemniaki, bataty — obierz je, pokrój w kostkę. Przepłucz naczynie miksujące, wlej do niego wodę. Na przystawce Varoma ułóż ziemniaki, dynię, bataty, posyp solą. Ułóż tak, żeby był przepływ pary, czyli, żeby wszystkie dziurki nie były zablokowane warzywami. Ustaw Varomę na pokrywie naczynia miksującego, gotuj 18-20 min./Varoma/obr. 1.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę posmaruj masłem.
  7. Przygotuj sobie czerwoną cebulę — pokrój ją w piórka
  8. Do naczynia żaroodpornego przełóż ugotowane warzywa, zalej masą jajeczno-serowo-szpinakową, na wierzchu rozłóż pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  9. Piecz 35-40 minut lub aż środek się zetnie (długość pieczenia zależy od piekarnika)

Tradycyjny sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dynię, ziemniaki, bataty — obierz je, pokrój w kostkę. Wstaw wodę.
    Ugotuj do miękkości dynię, ziemniaki, bataty z dodatkiem niedużej ilości soli. Warzywa nie mogą być zbyt miękkie.
    W czasie, gdy warzywa się gotują, wykonaj poniższe czynności.
  2. Rozgnieć ser feta. Przełóż do dużej miski. 
  3. Ser żółty pokrój w kostkę. Przełóż do fety.
  4. Jajka, szczyptę soli, pieprz, gałkę ubij ok. 30 sekund. Dodaj do mieszanki serów.
  5. Przygotuj szpinak — umyj, odetnij łodygi (ja odcinam te najgrubsze, najdłuższe, nie ma co tracić czasu na odcinanie wszystkich, można też to pominąć jeśli łodygi Ci nie przeszkadzają). Do miski z masą serową, dodaj szpinak, porządnie wymieszaj do połączenia składników.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę posmaruj masłem.
  7. Przygotuj sobie czerwoną cebulę — pokrój ją w piórka
  8. Do naczynia żaroodpornego przełóż ugotowane, odcedzone warzywa, zalej masą jajeczno-serowo-szpinakową, na wierzchu rozłóż pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  9. Piecz 35-40 minut lub aż środek się zetnie (długość pieczenia zależy od piekarnika)

Smacznego!

przed wstawieniem do piekarnika

po upieczeniu

You Might Also Like