PRZEPISY

Domowy zakwas z buraków

3 kwietnia 2017

Zakwas z buraków oczyszcza krew, zwiększa liczbę czerwonych krwinek, zwiększa odporność, odkwasza organizm, spowalnia procesy gnilne w jelitach, wspiera nerki i oczyszcza organizm poprzez wydalanie kwasu moczowego z organizmu, zwiększa wydajność organizmu, dodaje energii, reguluje przemianę materii. Powszechnie panuje opinia, że zakwasu z buraków powinni unikać diabetycy, osoby z insulinoopornością, ale nie jest to prawda, ponieważ bakterie mlekowe zużywają cukier i zakwas prawie w ogóle go nie ma, ma bardzo dobry wpływ na organizm.

Przepis:

  • 1 kg buraków

  • 6 ząbków czosnku

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 2-2,5 litra przegotowanej, letniej osolonej wody (solą himalajską lub morską – 1 łyżka na 1 litr wody, możesz zmniejszyć trochę ilość soli)

  • 1 łyżeczka kminku

  • Kromka razowego chleba na zakwasie (jeśli nie jesteśmy pewni, że chleb jest na naturalnym zakwasie, nie dodajmy go. Zakwas bez chleba będzie się robił około 2-3 dni dłużej) lub łyżka soku z kiszonych ogórków, kapusty.

Przygotuj buraki – umyj, obierz (młodych buraków nie musisz obierać, ale porządnie wyszoruj szczotką), pokrój w plastry i ułóż w naczyniu, w którym będziesz robić zakwas. Dodaj przyprawy, czosnek.

Zalej wodą tak, aby buraki były całkowicie przykryte. Jeśli wykorzystujesz kromkę chleba razowego połóż ją na wierzch. Przykryj całość ściereczką lub pokrywką i odstaw na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach usuń chleb jeśli go używasz, zbierz pianę, ewentualne białe plamki. Zakwas będzie gotowy jak poczujesz wyraźny, kwaśny smak. Odcedź zakwas, przelej do pojemników, butelek i przechowuj w lodówce.

Swój zakwas robię bez kromki chleba, wyszedł idealny, nie zbierała mi się biała piana ani nie było żadnych plamek. Piję 1/2 szklanki na czczo.

 

You Might Also Like