PRZEPISY

Domowy baton „niebo w gębie” :)

13 marca 2017

Ten baton otrzymał nazwę „niebo w gębie”. Obdarowałam nim 3 osoby i każda z nich była zachwycona, mój Mąż powiedział, że to najlepsze batony, jakie jadł w życiu.
Inspiracją było robienie porządków i chęć pozbycia się wafli ryżowych :).

Składniki na batony:

60 g. daktyli (u mnie około 10 sztuk)
20 g. wafli ryżowych (5 cienkich)
3 łyżki masła orzechowego domowej roboty – przepis
40 g. migdałów ze skórką

Składniki na polewę:

7 kostek gorzkiej czekolady min. 70% kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Sposób przygotowania batonów:

1. Przygotuj daktyle, zalej wrzątkiem i zostaw na minimum 30 minut aż zmiękną
2. Pokrusz wafle


3. Rozdrobnij dokładnie odcedzone z wody daktyle, wodę wylej lub przelej do butelki i wykorzystaj później np. jako słodzidło do koktajli. Powinna powstać daktylowa masa (Thermomix – obroty 10, kilkanaście sekund, w kilku partiach, po każdej zgarnij daktyle ze ścianek).

4. Posiekaj migdały drobniej niż na zdjęciu


4. Do miski włóż zmiksowane daktyle, dodaj masło orzechowe, posiekane migdały, wafle ryżowe, wymieszaj (Thermomix, obroty wsteczne 3 do połączenia składników).


5. Przygotuj formę na batony, włóż do niej powstałą masę, porządnie uklep. Jeśli nie masz formy możesz uformować za pomocą folii spożywczej. Włóż do lodówki na minimum 4 godziny.

Sposób przygotowania polewy:
Do garnuszka włóż czekoladę, dodaj olej kokosowy, roztop.

Zanurz batony w polewie czekoladowej, włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Nie zapomnij o zabezpieczeniu formy tak, aby zapachy z lodówki nie przeszły na batony.
To jest pyszne!!! 🙂

Koniecznie daj znać w komentarzu czy trafiłam w Twoje smaki :).

You Might Also Like