PRZEPISY

Domowy ajerkoniak

12 kwietnia 2017

Jak to mówią „potrzeba matką wynalazku”. Nie mogłam znaleźć przepisu, który by mi odpowiadał, więc stworzyłam swój. Unikałam przepisów, które zakładały wykorzystanie jajek bez wcześniejszego grzania i tych, które w składzie miały mleko skondensowane słodkie. Ajerkoniak, który zrobiłam ma idealną konsystencję (nie jest zbyt gęsty) i smakuje wybornie. W ubiegłym roku z mojego przepisu skorzystało wielu osób, zebrałam same pozytywne opinie.
Likier na następny dzień nadal jest płynny, nie trzeba go wyjmować z lodówki przed podaniem w celu ogrzania jak to bywało z likierami na bazie mleka skondensowanego słodkiego.
Po wyjęciu z lodówki wstrząśnij i od razu postaw na stół .

 

Składniki:

  • 300 g. mleka skondensowanego niesłodzonego

  • 100 g. wody

  • 6 żółtek

  • 200 g. cukru trzcinowego

  • 200 g. wódki

  • 30 g. spirytusu

  • ziarenka z 1 laski wanilii

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)

 

Sposób wykonania w Thermomix:

Załóż motylek, włóż żółtka, wsyp cukier wanilinowy, trzcinowy, dodaj ziarenka wanilii, podgrzej 5 minut/70stopni/obroty 3.Dodaj wódkę, spirytus, mleko, wodę, podgrzej 7 minut/70stopni/obroty 3. Przechowuj w lodówce.

Tradycyjny sposób wykonania:

Żółtka, cukier wanilinowy, trzcinowy, ziarenka wanilii wrzuć do rondelka, podgrzej cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj wódkę, spirytus, mleko, wodę, gotuj na średnim ogniu przez około 7 minut, często mieszaj. Przechowuj w lodówce.

 

You Might Also Like