PRZEPISY

Domowe rafaello

23 grudnia 2016
To rafaello skradło serce niejednego członka mojej rodziny kiedy 2 lata temu zapakowałam je w celofan, obwiązałam wstążeczką i dorzuciłam do prezentów świątecznych. Wykonanie nie jest pracochłonne, a smak nieziemski :). Wypróbujcie koniecznie!

Składniki na około 50 sztuk:

· 300 gramów wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
· 400 gramów mleka zagęszczonego, słodzonego
· 40 gramów masła
· 50 migdałów (w wersji zajmującej mniej czasu, ale równie smacznej – ze skórką, jeśli zaś macie czas – wymoczcie je w gorącej  wodzie i ściągnijcie skórkę)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W THERMOMIXIE:

1. Do naczynia miksującego włożyć wiórki kokosowe, rozdrobnić 15 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wlać mleko skondensowane, dodać masło, podgrzać 6 min/100°C/obr. 2.
3. Dodać 200 gramów rozdrobnionych wiórków kokosowych, wymieszać 2 min/obr. 4. Całość przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na całą noc.
4. Przygotować wszystkie składniki potrzebne do formowania kulek – masę, migdały, rozdrobnione wiórki do obtoczenia. Małą łyżeczką nabierać masę,  na środku każdej porcji masy umieścić migdał, szybko formować w dłoniach małe kulki, następnie obtoczyć w pozostałych wiórkach. Do momentu podania przechowywać w lodówce.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W SPOSÓB TRADYCYJNY:

1. Do naczynia miksującego włożyć wiórki kokosowe, rozdrobnić 15-20 sekund na najwyższych obrotach. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do garnka wlać mleko skondensowane, dodać masło, gotować na średnim ogniu około 5 minut,  cały czas  mieszając.
3. Zdjąć z ognia. Dodać 200 gramów rozdrobnionych wiórków kokosowych, wymieszać. Całość przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na całą noc lub na minimum 8 godzin.
4. Przygotować wszystkie składniki potrzebne do formowania kulek – masę, migdały, rozdrobnione wiórki do obtoczenia. Małą łyżeczką nabierać masę,  na środku każdej porcji masy umieścić migdał, szybko formować w dłoniach małe kulki, następnie obtoczyć w pozostałych wiórkach. Do momentu podania przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!!!

 

 

 

You Might Also Like