PRZEPISY

Domowe musli bez cukru – 3 moje przepisy

29 maja 2017

Od lat wmawia nam się, że musli jest zdrowe. W poszukiwaniu zdrowego jedzenia wędrujemy między półkami i zamiast słodkich płatków typu cini minis wybieramy musli i udajemy, że wszystko jest super, bo przecież producent obiecuje świetne samopoczucie, dostarczenie błonnika i mówi, że jego produkt ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Albo nie udajemy, bo dajemy się omamić producentom.

Na rynku bardzo ciężko wybrać pełnowartościowe musli, które będzie pozbawione syropu glukozowo-fruktozowego, maltodekstryny, dwutlenku siarki i innych szkodliwych substancji. Dla przykładu musli Bakalland ma w składzie m.in. cukier, syrop glukozowy, rodzynki, mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, tłuszcz palmowy, żurawinę zapewne też słodzoną, dwutlenek siarki, olej słonecznikowy i/lub palmowy, aromaty. Crunchy Sante m.in. mąkę owsianą, syrop glukozowy, cukier, aromat, tłuszcz palmowy, kandyzowane owoce, glukozę, syrop cukru inwertowanego, melasę cukru trzcinowego, fosforan sodu. Nestle Musli Tropical m.in. kwas cytrynowy, dwutlenek siarki, cukier, glukozę, syrop cukru inwertowanego, melasę cukru trzcinowego, fosforany sodu, słodzone owoce. Płatki Nestle Fitness posiadają w składzie oprócz zbóż i mieszanki owocowej pełnej cukru, kwasu cytrynowego, dwutlenku siarki pirosiarczyn sodu, cukier, syrop cukru inwertowanego, fosforany sodu, syrop glukozowy.
Szokujące?
Zdecydowanie, szczególnie jak dotrze do nas, że jesteśmy robieni w trąbę. Dajesz się nabrać i wierzysz, że płatki reklamowane jako bez cukru faktycznie go nie mają? Cukier to nie tylko rafinowany biały cukier, ukryty cukier może być tam, gdzie się go najmniej spodziewasz. Zwróć uwagę na oznaczenia znajdujące się na etykietach.

A teraz Tobie pozostawiam wybór czy chcesz jeść produkty przetworzone czy chcesz poświęcić kilka minut i zrobić domowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe musli, które nie będzie miało złego wpływu na Twoje zdrowie i Twoich najbliższych. Przedstawiam Ci 3 moje przepisy na musli. Najbardziej lubię 2, w okresach detoksu od cukru robię wyłącznie musli nr 3. 

Wersja 1 – odradzam cukrzykom i osobom z insulinoopornością

Składniki:
  • 250 g. płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
  • 100 g. dowolnie wybranych składników (do wyboru: migdały, płatki migdałowe, orzechy, słonecznik, pestki dyni, sezam, nasiona chia, jagody goji)
  • 50-100 g. suszonych owoców (do wyboru: morele, śliwki, żurawina, rodzynki)
  • 3 łyżki miodu

W wersji dla łasuchów można dodać czekoladę  pokrojoną na kawałki.


Wykonanie:

Bakalie drobno pokrój, miód lekko podgrzej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce. Mieszankę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w temp 140 stopni przez 25 minut. Musli wystudź, dopiero wtedy przesyp do szczelnego pojemnika.
Ilość gramów na 1 porcję jest uzależniona od zapotrzebowania kalorycznego, co jest kwestią indywidualną. Dla przykładu – osoba, której zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 1500 kcal dziennie powinna na śniadanie zjeść 4 łyżki takiego musli ze szklanką ciepłego mleka.

Wersja 2 – lepsza według mnie

Składniki:

  • 250 g. płatków owsianych
  • 100 g. orzechów włoskich
  • 15 g. pestek dyni
  • 30 g. poppingu z amarantusa
  • 40 g. siemienia
  • 30 g. sezamu
  • 50 g. żurawiny
  • 2 szczypty soli himalajskiej
  • 100-110 g. miodu
  • 80 g. wody
Wykonanie:
Wymieszaj suche składniki, dodaj miód i wodę (przy użyciu TM – suche składniki wymieszaj 2 min, dodaj miód, obroty wsteczne 1 przez 2 minuty, dodaj wodę, obroty wsteczne 1 przez 1 minutę).
Arkusz papieru do pieczenia zgnieć, namocz w wodzie, wyciśnij, rozłóż  na blaszce. Musli wyłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 minut, następnie przemieszaj masę i piecz kolejne 15 minut.

 

Wersja 3 – nie znajdziesz jej w sieci, bez zbóż, idealna dla insulinoopornych

 Składniki:
  • 130 g. wiórków kokosowych (bez dwutlenku siarki)
  • 80 g. orzechów nerkowca
  • 35 g. siemienia lnianego
  • 140 g. orzechów włoskich
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 0,5-1 łyżeczka soli himalajskiej
  • opcjonalnie cynamon
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 125 stopni. Połącz suche składniki z rozpuszczonym olejem kokosowym. Arkusz papieru do pieczenia zgnieć, namocz w wodzie, wyciśnij, rozłóż  na blaszce. Musli wyłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem. Piecz 20 minut.

 

Robisz musli w domu czy kupujesz  gotowe w sklepie? 

You Might Also Like