PRZEPISY

Domowe mleko z orzechów włoskich

20 marca 2017

W moim domu orzechy były obecne od zawsze, a to za sprawą dorodnego drzewa, które dawało nam uciechę wczesną jesienią. Kocham orzechy włoskie, ale nigdy nie pomyślałam, że mogę zrobić z nich mleko roślinne i to był błąd!
Jeśli unikasz mleka krowiego lub po prostu lubisz mleka roślinne, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • szklanka orzechów

  • 2 szklanki przegotowanej wody

 

Orzechy zalej na noc zimną wodą. Następnego dnia wylej wodę, przepłucz orzechy. Obierz orzechy ze skórki.

Czyste orzechy włóż do wyciskarki wolnoobrotowej lub blendera, przeciśnij raz, następnie do masy orzechowej dodaj szklankę zimnej, przegotowanej wody, przeciśnij/zblenduj drugi raz, dodaj drugą szklankę wody, przeciśnij/zblenduj trzeci raz. Jeśli będą Ci przeszkadzały drobinki orzechów, przecedź przez gazę. Gotowe!

Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętej butelce do 2 dni. Wykorzystaj mleko do koktajli, naleśników, placków, a nawet chlebów (przepis tu).

You Might Also Like