PRZEPISY

Domowe mleko owsiane

2 czerwca 2017

Mleko owsiane jest dość drogie i często zawiera niepotrzebne dodatki. Poniżej bardzo prosty przepis na domowe mleko, które może stać w lodówce około 2-3 dni. Możesz zrobić mniejszą porcję jeśli potrzebujesz mniej, z tego przepisu wychodzi ponad 1 litr. 

Składniki:

  • 120 g. płatków owsianych 
  • 900 ml. wody + woda potrzebna do namoczenia płatków
  • opcjonalnie 1-2 łyżki miodu (ja nie daję)

 

Namocz płatki w zimnej wodzie przez 30 minut. Przepłucz na sitku, odsącz, przełóż do blendera. Dodaj wodę, miksuj na gładko (Thermomix 30 sekund obroty 10). Przecedź, jeśli dodajesz słodzidło dodaj je po przecedzeniu, wymieszaj. Do przecedzenia przyda się gaza. Mleko można wykorzystywać do wielu przepisów – naleśników, gofrów, dodawać do kawy, a nawet do musu czekoladowego z tego przepisu

 

Zobacz też przepis na mleko z orzechów nerkowca.

You Might Also Like