PRZEPISY

Domowe Michałki

1 maja 2017

Te cukierki to zdrowsza, domowa wersja Michałków, bez konserwantów i sztucznych dodatków, a do tego bardzo szybka w wykonaniu. Zrobienie jej zajmie Ci kilka minut.

Wybacz mi „nieblogowe”, byle jakie zdjęcie, ale robiąc te cukierki nie spodziewałam się, że będą tak dobre i że przepis opublikuję na blogu :). W pierwotnej wersji miałam oblać jeszcze czekoladą, ale degustatorzy stwierdzili, że takie są idealne, więc niech tak zostanie.

Na prośbę czytelników podaję zamienniki – w nawiasie. Nie robiłam z zamiennikami, więc to będzie już nieco inny przepis, ale moim zdaniem cukierki powinny być równie smaczne tylko mniej zdrowe.

Składniki:

  • 50 g. migdałów (możesz zastąpić innymi orzechami)
  • 70 g. śmietanki kokosowej (myślę, że śmiało możesz zastąpić zwykłą śmietanką)
  • 40 g. mąki kokosowej
  • 40 g. syropu daktylowego (lub innego słodzidła)
  • 100 g. gorzkiej czekolady min. 70% kakao

Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na minimum 30 minut. Obierz i posiekaj migdały.

Sposób przygotowania w Thermomixie:

Do Thermomixa wlej śmietankę kokosową, dorzuć czekoladę, zagrzej 3 min. 60 stopni, obroty 2, dorzuć mąkę kokosową, wymieszaj masę obroty 3, 15 sekund, dodaj syrop daktylowy, posiekane migdały, obroty wsteczne 3, 10 sekund. To już koniec przepisu, teraz możesz spróbować i zdecydować czy taki smak Ci odpowiada czy potrzebujesz dosłodzić :).
Masę przełóż na folię, uklep w prostokąt, ale nie cienko, bo po pokrojeniu mają wyjść cukierki, włóż do lodówki, najlepiej na noc. Masa powinna być bardzo twarda. Wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę. Cukierki przechowuj w lodówce, nawet do 2 tygodni.

Tradycyjny sposób przygotowania:

Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj czekoladę, zagrzej na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Zdejmij z kuchenki, dodaj mąkę kokosową, syrop daktylowy, posiekane migdały, wymieszaj do połączenia składników. To już koniec przepisu, teraz możesz spróbować i zdecydować czy taki smak Ci odpowiada czy potrzebujesz dosłodzić :).
Masę przełóż na folię, uklep w prostokąt, ale nie cienko, bo po pokrojeniu mają wyjść cukierki, włóż do lodówki, najlepiej na noc. Masa powinna być bardzo twarda. Wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę. Cukierki przechowuj w lodówce, nawet do 2 tygodni.

You Might Also Like

  • Dagmara Jarzynska

    Mleko Kokosowe zamiast śmietanki da radę?