PRZEPISY

DOMOWE CZEKOLADKI REESE’S Z DWÓCH SKŁADNIKÓW

18 stycznia 2018

Reese’s to popularne czekoladki z masłem orzechowym. Kupne są bardzo drogie i niekoniecznie mają dobry skład. W domu można je zrobić bardzo szybko. To moja nowa propozycja na domową, zdrowszą wersję słodyczy. Przepis tym razem nie będzie precyzyjny, bo możesz zrobić najróżniejsze wariacje – ze słonym masłem orzechowym, ze słodko-słonym, z gorzką czekoladą, z mleczną, z mieszaną, wszystko zależy od tego na co masz ochotę. Jeśli chcesz najzdrowszą wersję to zrób z gorzką czekoladą i słonym masłem orzechowym lub słodko-słonym z użyciem ksylitolu. Jeśli lubisz większe orzeszki w czekoladkach to możesz śmiało rozdrobnić kilka i dosypać do masła orzechowego. 

Składniki:

  1. masło orzechowe słodko-słone (przepis tu)
  2. czekolada (może być tylko gorzka, gorzka mieszana z mleczną, sama mleczna, to zależy od tego jak słodkie czekoladki chcesz uzyskać)

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść czekoladę
  2. Weź silikonowy pędzelek i wysmaruj czekoladą foremkę, w której będziesz robić czekoladki (u mnie silikonowa foremka Tupperware)
  3. Włóż foremkę do zamrażarki
  4. W tym czasie zrób masło orzechowe (jak masz już gotowe to poczekaj aż czekolada zastygnie)
  5. Wyjmij foremkę z zamrażarki, nałóż na środek masło orzechowe, polej roztopioną czekoladą
  6. Włóż foremkę do zamrażarki lub lodówki. 

Prawda, że proste? 🙂

You Might Also Like