PRZEPISY

Czekoladowa rozkosz – ciasto pieczone

28 kwietnia 2018

Kto mnie zna wie, że jak mam do wyboru białe albo czarne, zawsze wybiorę białe . Tak jest w przypadku lodów, ciast, ciasteczek, cukierków, czekolad. Wyjątkiem jest to ciasto, które w połączeniu z mrożonymi owocami uwielbiam (oczywiście świeże też mogą być). Dodatkową zaletą jest to, że nie potrzeba dużo składników, mąki jest bardzo mało, robi się szybko i wyjdzie nawet tym, którzy mają dwie lewe ręce w kuchni 🤗.

Składniki na formę o średnicy 18-20 cm. (około 6 porcji)

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (ja używam Wawel) – 200g.
  • 180 g. cukru lub ksylitolu
  • 180 g. twardego masła, zawartość tłuszczu min. 80%
  • 50 g. mąki pszennej (możesz zastąpić orkiszową jasną)
  • 3 jajka
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Do naczynia wrzuć czekoladę połamaną na kawałki, masło pokrojone na kawałki, cukier, rozpuść na średnim ogniu do rozpuszczenia składników. Zdejmij z kuchenki. Dodaj mąkę, sól, jajka, wymieszaj mikserem na średnim trybie około 15 sekund. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 18-20cm. i piecz 20-30 minut. Sprawdź patyczkiem, powinien być prawie czysty. Udekoruj owocami, kakao lub cukrem pudrem. Ciasto świetnie smakuje schłodzone. 

Wykonanie w Thermomix:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Do naczynia miksującego wrzuć czekoladę połamaną na kawałki, masło pokrojone na kawałki, cukier, rozpuść 5 minut, 60 stopni, obroty 2. Dodaj mąkę, sól, jajka, wymieszaj 15 sekund, obroty 4. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 18-20cm. i piecz 20-30 minut. Sprawdź patyczkiem, powinien być prawie czysty. Udekoruj owocami, kakao lub cukrem pudrem. Ciasto świetnie smakuje schłodzone. 

 

Ja nie wykładałam papierem, bo używam form silikonowych Tupperware, które tego nie wymagają. 

Przepis pochodzi z książki „Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni” i jest mega! 🙂

You Might Also Like