PRZEPISY

Chlebek – król imprez

10 stycznia 2017
Ten chlebek najczęściej jest nazywany po prostu chlebkiem ziołowym albo rwanym, ale moi goście nazwali go królem imprez i tak się przyjęło :). Bardzo mocno Wam go polecam, wszyscy byli nim zachwyceni, w grudniu piekłam 4, bo po spróbowaniu pierwszego rodzina poprosiła o upieczenie kolejnych. Chlebek idealnie nadaje się na imprezy,  z podanych składników otrzymacie wypiek, który w zupełności wystarczy dla 8-12 osób.

Przepis składa się z dwóch części – ciasta oraz masła ziołowego. 

Składniki na ciasto:

  • 40 g. oleju
  • 2 łyżeczki soli (daję himalajską)
  • 1/2 łyżeczki cukru (daję brązowy nierafinowany)
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 600 g. mąki pszennej
  • 300 g. ciepłej wody

Składniki na masło:

  • 120 g. masła (min. 80% zawartości tłuszczu)
  • 60 g. cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • zioła (daję listki z połowy małej doniczki bazylii i pół pęczka natki pietruszki)

Sposób przygotowania w Thermomixie:

Przygotować masło – cebulę, czosnek, zioła wrzucić do naczynia miksującego, rozdrobnić 7-8 sekund obroty 5. Dodać masło, sól, wymieszać 20 sekund obroty 5-6. Opróżnić naczynie, masło przełożyć do miseczki.

Rozpocząć przygotowanie ciasta. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego, wyrabiać 2 minuty z funkcją kłosa. Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować w miarę możliwości na prostokąt, posmarować masłem ziołowym, pociąć na kilkucentymetrowe paski, zwijać w harmonijkę. Harmonijki układać w tortownicy o średnicy 26 cm, jedna obok drugiej. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku,  góra dół, bez termoobiegu, około 30 minut do zarumienienia ciasta. Praktyczna wskazówka – włóżcie na niższy poziom blachę, bo jeśli nie macie wysokiej tortownicy to masło może wypłynąć podczas pieczenia.

chlebek_ziołowy

Tradycyjny sposób przygotowania chlebka:

Przygotować masło – cebulę, czosnek, zioła rozdrobnić w blenderze. Dodać masło, sól, ponownie rozdrobnić. Opróżnić naczynie, masło przełożyć do miseczki.

 

Rozpocząć przygotowanie ciasta. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski lub robota z funkcją wyrabiania ciasta, porządnie wyrobić. Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować w miarę możliwości na prostokąt, posmarować masłem ziołowym, pociąć na kilkucentymetrowe paski, zwijać w harmonijkę. Harmonijki układać w tortownicy o średnicy 26 cm, jedna obok drugiej. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku,  góra dół, bez termoobiegu, około 30 minut do zarumienienia ciasta. Praktyczna wskazówka – włóżcie na niższy poziom blachę, bo jeśli nie macie wysokiej tortownicy to masło może wypłynąć podczas pieczenia.
Sposób podania – chlebek można  podać w ładnej formie prosto na stół, wtedy najładniej wygląda i budzi ciekawość gości. Następnie można go rwać lub przy większej ilości osób można pokroić i ułożyć na talerzyki. Niezależnie od wybranej opcji polecam najpierw podanie w całości.
Wskazówka – jeśli planujecie zrobić go na imprezę możecie śmiało zrobić wcześniej. Osoby, które były obdarowane tym chlebkiem twierdzą, że jest nawet smaczniejszy następnego  dnia jak się „przegryzie” 🙂

Tak prezentuje się chlebek przed włożeniem do piekarnika :).

chlebek_ziołowy

You Might Also Like