PRZEPISY

Chleb w 30 minut – bez glutenu

20 marca 2017

Przepis na ten chlebek to przede wszystkim ukłon w kierunku moich czytelników, którzy ze względów zdrowotnych unikają lub ograniczają gluten. Ten chlebek robi się w niecałe 30 minut, może być idealną alternatywą do zrobienia szybkiej i zdrowej przekąski jak wpadną do Was niezapowiedziani goście.

Składniki:

130 g. otrębów owsianych

80 g. mąki kukurydzianej

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka kminku (możesz ominąć jeśli nie lubisz jego intensywnego smaku)

40 g. pestek dyni (4 łyżki)

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka soli himalajskiej

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

300 g. mleka z orzechów włoskich np. z tego przepisu (może być inne roślinne)

1 jajko

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka płynnego miodu

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki zgodnie z podaną kolejnością wrzuć do Thermomixa. Wyrób za pomocą funkcji interwał 2 minuty 20 sekund. Po wyrobieniu przełóż do nasmarowanej oliwą formy, włóż do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz 25 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem czy chleb jest już gotowy, bowiem czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, myślę, że wiesz coś na ten temat :).

Jeśli nie masz Thermomixa włóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj je porządnie.

Ja swój chlebek piekłam w formie o średnicy 23 cm, bo chciałam wypróbować nowe naczynie, dlatego jest nieco płaski. Najlepiej piec chleb w wąskiej formie.

Chlebek nie zawiera polepszaczy, dlatego najlepiej będzie jak zjesz go w ciągu 2 dni. Jeśli wiesz, że nie dasz rady to podziel go na porcje i część włóż do zamrażalki, będziesz mieć zdrowy i smaczny chlebek na cały tydzień.

You Might Also Like