PRZEPISY

Chleb na maślance

17 listopada 2017

 

  • 500 g. maślanki
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g. wody
  • 400 g. mąki orkiszowej białej (u mnie typ 550)
  • 400 g. mąki pszennej pełnoziarnistej

Sposób przygotowania w Thermomix:

Maślankę, drożdże, miód wymieszaj 3 min/37ºC/obr 1

Dodaj pozostałe składniki i wyrób 3 min/funkcja kłos. Zostaw w Thermomix na 30 minut.

Po 30 minutach ciasto jeszcze raz wyrób 1 minuta/funkcja kłos.

Piekarnik rozgrzej do 210ºC.

Na posypany mąką blat wyjmij ciasto, uformuj bochenek. Włóż do formy. Wierzch chleba możesz naciąć zamoczonym w wodzie nożem. Piecz 40-45 minut z funkcją góra-dół. Zacznij obserwować swój chleb już po 30 minutach, mój piekłam dokładnie 40 minut, po tym czasie skórka była zarumieniona, a środek suchy (sprawdź to patyczkiem). Chleb wyjdzie naprawdę spory, ja piekłam w formie o średnicy 21 cm, ale śmiało mogłabym rozdzielić ciasto na dwie takie formy. Chleb jest bardzo smaczny, nie zawiera białej mąki pszennej, następnego dnia smakuje równie dobrze. Polecam z czystym sumieniem!

Tradycyjny sposób przygotowania:

W garnuszku zagrzej maślankę, miód, drożdże, temperatura nie powinna być zbyt duża, doprowadź do rozpuszczenia składników. Przelej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki, porządnie wyrób. Pozostaw w misce na 30 minut, po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Rozgrzej piekarnik do 210ºC. 

Na posypany mąką blat wyjmij ciasto, uformuj bochenek. Włóż do formy. Wierzch chleba możesz naciąć zamoczonym w wodzie nożem. Piecz 40-45 minut z funkcją góra-dół. Zacznij obserwować swój chleb już po 30 minutach, mój piekłam dokładnie 40 minut, po tym czasie skórka była zarumieniona, a środek suchy (sprawdź to patyczkiem). Chleb wyjdzie naprawdę spory, ja piekłam w formie o średnicy 21 cm, ale śmiało mogłabym rozdzielić ciasto na dwie takie formy. Chleb jest bardzo smaczny, nie zawiera białej mąki pszennej, następnego dnia smakuje równie dobrze. Polecam z czystym sumieniem!

 

You Might Also Like