PRZEPISY

Chleb bez mąki (bezglutenowy)

29 stycznia 2017
Ten chleb ma wiele nazw —  chleb bez mąki, chleb zmieniający życie, chleb z samych ziaren. Jest to chleb, który robi się błyskawicznie. Jest bardzo smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy! Idealna alternatywa dla osób, które, tak jak ja, nie wyobrażają sobie życia bez kanapek, a chciałyby zdrowo się odżywiać :).
 
Składniki:
  • 140 g. ziaren słonecznika
  • 4 łyżki babki płesznik (jak nie masz, zwiększ ilość siemienia lnianego)
  • 150 g. płatków owsianych bezglutenowych (jeśli nie unikasz  glutenu możesz użyć zwykłych płatków owsianych górskich)
  • 90 g. siemienia lnianego
  • 80 g. grubo pokrojonych migdałów/orzechów (u mnie migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 350 ml. wody
Sposób przygotowania w TM:
Do naczynia miksującego wrzuć suche składniki, dodaj mokre, wymieszaj za pomocą funkcji kłos 30 sekund. Masę przełóż do formy, odstaw na minimum 2 godziny. Po tym czasie piecz godzinę w temperaturze 175 stopni. Krój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Tradycyjny sposób przygotowania:
W dowolnym naczyniu wymieszaj suche składniki, dodaj mokre, porządnie wymieszaj do połączenia składników. Masę przełóż do formy, odstaw na minimum 2 godziny. Po tym czasie piecz godzinę w temperaturze 175 stopni. Krój dopiero po całkowitym wystudzeniu.

You Might Also Like

  • Dar

    robię podobne, tylko nie sterylizuję, ale na surowo, zabijacie temperaturą wszytko co wartościowe ;-(

    • Przystanek M

      Proszę o podanie argumentów, dlaczego przy pieczeniu zanika wszystko co wartościowe? Myślę, że nie tylko ja chętnie się tego dowiem.