PRZEPISY

Blok czekoladowy — przepis rodzinny

12 października 2017

Blok czekoladowy prawie wszystkim kojarzy się z czasami PRL. Jest pyszny, można go zrobić nawet kilka dni wcześniej i znika równie szybko jak się go robi. 

Przepis, którym się z Wami dzielę to przepis mojej mamy, z którego korzystamy w naszej rodzinie od około dwudziestu lat, a może i dłużej. Zdecydowanie nie jest to przepis, który jest dietetyczny, ale od czasu do czasu można zgrzeszyć :). 

Składniki:

  • szklanka wody
  • szklanka cukru lub ksylitolu w zdrowszej wersji
  • 1 kostka masła lub margaryny (ja daję masło, margaryna ma straszny skład)
  • 200 g. herbatników 
  • paczka mleka w proszku 
  • 2 łyżki kakao nierozpuszczalnego (ja daję zawsze Decomorreno)

Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier i masło, podgrzej do rozpuszczenia składników. Zdejmij z ognia. Do gorącej masy dodaj mleko w proszku, kakao, pokruszone herbatniki. Porządnie wymieszaj, przełóż do formy,  ugnieć, włóż do lodówki. Gotowe! 🙂

 

You Might Also Like