PRZEPISY

Bezglutenowe brownie z buraka

10 kwietnia 2017

To ciasto jest zaskakująco proste i pyszne! Robiłam je 10 minut, oczywiście pomijając czas gotowania buraka i samego pieczenia :). Gwarantuję, że jak zrobisz je na jakąś imprezę to nikt nie odgadnie składu, burak w ogóle nie jest wyczuwalny. Jeśli lubisz ciasta czekoladowe, a unikasz glutenu i białego cukru to jest to przepis dla Ciebie! 🙂

Składniki na ciasto:

 

  • 1 duży ugotowany burak (mój miał 200 g. po ugotowaniu)

  • 100 g. migdałów ze skórką

  • 30 g. orzechów włoskich

  • 2 jajka

  • 60 g. cukru trzcinowego

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • szczypta gruboziarnistej soli (u mnie jak zwykle himalajska)

  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (może być też proszek do pieczenia)

  • 25 g. kakao (nierozpuszczalnego, ja użyłam DecoMorreno)

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%

Składniki na posypkę kokosowo-malinową:

  • 4 łyżki wiórków kokosowych (niesiarkowanych!)

  • sok z malin (wzięłam w garść kilka malin i wycisnęłam z nich sok)

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%

  • 4 łyżki mleczka kokosowego

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 2 łyżki syropu klonowego

Przygotuj składniki:

  • zmiel migdały na mąkę (Thermomix 4 sekundy, obroty 10)

  • rozdrobnij orzechy włoskie (Thermomix, 1 sekunda, obroty 10)

  • posiekaj czekoladę – ja posiekałam grubo, bo lubię wyczuwalne kawałki czekolady, możesz posiekać drobniej

Wykonanie:

Do naczynia wrzuć przestudzonego buraka pokrojonego na mniejsze kawałki, 2 jajka, cukier, cynamon, szczyptę soli, miksuj na gładką masę (Thermomix obroty 4-7 łącznie 30 sekund). Dodaj orzechy, migdały, drożdże, kakao (Thermomix obroty 2, 50 sekund), dodaj czekoladę, wymieszaj (Thermomix obroty 2, 50 sekund). Umieść masę w przygotowanej formie (u mnie okrągła o średnicy 20 cm). Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie polewy czekoladowej:

Wszystkie składniki umieść w rondelku, rozpuść na małym ogniu do całkowitego połączenia składników.

Polej ciasto polewą, posyp wiórkami kokosowo-malinowymi (wiórki wymieszaj z sokiem z malin). Na koniec udekoruj malinami. Włóż do lodówki i zaczekaj aż polewa zastygnie. Moje ciasto było w lodówce 2h i po upływie tego czasu nadawało się do jedzenia. Smacznego!

PS. Ciasto jest słodkie i baaaardzo czekoladowe, dlatego możesz pominąć polewę, będzie równie dobre, a sporo tańsze.

You Might Also Like